μύκητας των νυχιών των ποδιών

περιποιημένα νύχια με πεντικιούρ

Εάν τα σανδάλια και τα σανδάλια εμφανίστηκαν στο κατώφλι, τότε το καλοκαίρι είναι στο δρόμο του. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν μόνο να ονειρεύονται τέτοια παπούτσια, και όλα αυτά λόγω μύκητα των νυχιών.

στάδια του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας δεν είναι καθόλου αβλαβής ασθένεια. Όχι μόνο χαλάει την εμφάνιση των ποδιών, αλλά υπονομεύει επίσης την υγεία ενός ατόμου, καταστρέφει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Υπάρχουν συνήθως δύο στάδια του μύκητα των νυχιών των ποδιών.

Είναι εύκολο να το χάσεις στην αρχή. Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων είναι συνήθως:

 • μικρές λευκές κουκκίδες στα νύχια.
 • αλλαγή στο σχήμα του νυχιού.
 • η εμφάνιση λευκών λωρίδων.
 • ευθραυστότητα του νυχιού?
 • Η αλλαγή της επιφάνειας μπορεί να το κάνει σκληρό και σχισμένο.

Το δέρμα γύρω από το προσβεβλημένο νύχι είναι συχνά κόκκινο και φολιδωτό.

Στο προχωρημένο στάδιο, το χρώμα της πλάκας του νυχιού αλλάζει, γίνεται πιο τραχύ και παχύ και το νύχι αρχίζει να θρυμματίζεται. Σταδιακά, ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί στα γειτονικά νύχια.

- Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 15% του πληθυσμού πάσχει από μυκητιασικές ασθένειες ή είναι φορείς αυτών. Τις περισσότερες φορές, η μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών εμφανίζεται όταν ένα άτομο πλένεται, αλλά η μετάδοση μέσω οικιακών ειδών δεν μπορεί να αποκλειστεί: παντόφλες, κάλτσες, παπούτσια, - λέειΔερματολόγος Alexey Khairetdinov. - Ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αγγειακές παθήσεις των ποδιών, οι τραυματισμοί στις πλάκες των νυχιών, οι καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας, ο HIV επιδεινώνουν την πορεία μιας μυκητιακής νόσου.

Οι νέοι σπάνια υποφέρουν από μύκητες των νυχιών των ποδιών λόγω του γρήγορου ρυθμού μεταβολικών διεργασιών στο σώμα τους, αλλά οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν.

Θεραπεία του μύκητα των νυχιών

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών αντιμετωπίζεται από δερματολόγο. Στο αρχικό στάδιο της νόσου, η εξωτερική θεραπεία μπορεί να είναι αρκετή, αλλά εάν χαθεί η στιγμή και ο μύκητας έχει αναπτυχθεί στο κρεβάτι της πλάκας των νυχιών, θα απαιτηθεί πιο σοβαρή θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία του μύκητα των νυχιών διαρκεί 3-6 μήνες και συνοδεύεται από τη χρήση ειδικών μέσων - αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Ο δερματολόγος καθορίζει ποιο φάρμακο θα συνταγογραφήσει με βάση τις εξετάσεις. Τα προβλήματα στα νύχια των ποδιών μπορεί να προκληθούν από διαφορετικούς τύπους μυκήτων και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα του μύκητα. Προσδιορίζεται με τη μέθοδο της καλλιέργειας ή τη σπορά.

μύκητας των νυχιών των ποδιών

Αποτελεσματικά φάρμακα και αλοιφές

Η διαφήμιση μας πείθει ότι είναι δυνατό να θεραπεύσουμε τον μύκητα των νυχιών των ποδιών με τη βοήθεια βερνικιών και αλοιφών, αλλά οι γιατροί δεν εγγυώνται την επιτυχία μιας τέτοιας αυτοθεραπείας. Πρώτον, μπορούν να βοηθήσουν στο αρχικό στάδιο, και δεύτερον, με την προϋπόθεση ότι θα βρείτε ακριβώς την αλοιφή που δρα ενάντια στο παθογόνο σας.

Τα εξωτερικά αντιμυκητιακά φάρμακα περιλαμβάνουν φάρμακα με δραστικά συστατικά:

 • κλοτριμαζόλη;
 • υδροχλωρίδιο;
 • μικοναζόλη;
 • ciclopirox.

Απαιτούνται συστηματικά φάρμακα για τη θεραπεία προχωρημένων σταδίων του μύκητα των νυχιών των ποδιών.

- Πριν χρησιμοποιήσετε κρέμες και αλοιφές κατά του μύκητα, σας συμβουλεύω να κάνετε ένα υγιεινό πλύσιμο. Κάντε ένα ποδόλουτρο με διάλυμα σόδας: 1 κουταλιά της σούπας σε 3 φλιτζάνια νερό. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι άνετη αλλά να μην υπερβαίνει τους 36°C. Πρέπει να ατμίσετε τα πόδια - 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε προσεκτικά και στεγνώστε το δέρμα και τα νύχια. Πριν την εφαρμογή της κρέμας, φτιάξτε ένα «σκελετό» γύρω από το προσβεβλημένο νύχι με ένα σπειροειδές γύψο. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το προϊόν να μπει ακριβώς στο χονδρό στρώμα της πλάκας των νυχιών και όχι στο ευαίσθητο δέρμα, στο οποίο εμφανίζεται ερεθισμός, - εξηγείΔερματολόγος, γιατρός της υψηλότερης κατηγορίας Alexey Khairetdinov.

σπιτικές θεραπείες

- Στο ιατρείο μου, η θεραπεία του μύκητα των νυχιών με πρόπολη είναι αρκετά επιτυχημένη. Στον ασθενή συνταγογραφήθηκε ένα συστηματικό αντιμυκητιασικό και ένα αλκοολούχο βάμμα πρόπολης 15% για τοπική χρήση. Έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη δράση των αντιμικροβιακών. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας, το δέρμα αποκαταστάθηκε πλήρως, - λέειΔερματολόγος Alexey Khairetdinov.

Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προηγούμενη διαβούλευση με έναν γιατρό, καθώς το ίδιο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει κάποιον και να προκαλέσει δερματίτιδα σε άλλον.

Τι να κάνετε εάν ο μύκητας δεν φύγει;

Συμβαίνει ότι αρκετοί μήνες θεραπείας του μύκητα δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα: η ασθένεια επιμένει και τα υγιή νύχια μεγαλώνουν πολύ αργά. Στη συνέχεια, πρώτα απ 'όλα, οι ειδικοί θα συστήσουν την αλλαγή των φαρμάκων σε αντιμυκητιακά φάρμακα μιας άλλης ομάδας και θα συνταγογραφήσουν φάρμακα που διεγείρουν την ανάπτυξη της πλάκας των νυχιών.

Εάν δεν βοηθά ούτε μια εξωτερική ούτε μια συστημική θεραπεία, ούτε μια αλλαγή φαρμάκου, αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για παραμονή στο νοσοκομείο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν παρατηρείται βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της πλάκας του νυχιού.

Πρόληψη μυκήτων νυχιών

Πρόληψη του μύκητα των νυχιών στο σπίτι

Η πρόληψη του μύκητα των νυχιών των ποδιών εξαρτάται κυρίως από την προσωπική υγιεινή. Εάν τα πόδια δεν πλυθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήστε τα να ιδρώσουν, ο κίνδυνος ανάπτυξης μύκητα αυξάνεται σημαντικά. Τις περισσότερες φορές αυτή η ασθένεια προσλαμβάνεται σε δημόσια λουτρά: λουτρά, σάουνες, ντους-γυμναστήρια. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να το παίζετε με ασφάλεια και να φοράτε παντόφλες σε τέτοια σημεία και να εφαρμόζετε την κρέμα φραγμού.

Η διείσδυση των μυκήτων στο δέρμα διευκολύνεται από εκδορές, ρωγμές στα πόδια, καθώς και ανεπαρκές στέγνωμα των ποδιών μετά από θεραπείες νερού, επομένως η κατάσταση των ποδιών πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Εάν έχετε ήδη βιώσει και ξεπεράσει τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, κινδυνεύετε να υποτροπιάσετε. Μερικοί ακόμη κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του:

 • Σκουπίστε το δέρμα κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες με προϊόντα που περιέχουν αντιμυκητιακά, σαλικυλική αλκοόλη ή νερό οξινισμένο με ξύδι ή χυμό λεμονιού.
 • απολυμάνετε ρούχα, κλινοσκεπάσματα, μπορούν να βράσουν ή να σιδερωθούν με ζεστό σίδερο.
 • λιγότερο πιθανό να φορούν συνθετικά ρούχα.
 • Αλλάζετε πιο συχνά είδη προσωπικής υγιεινής όπως πανάκια και σφουγγάρια.

Δημοφιλείς ερωτήσεις και απαντήσεις

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια του μύκητα των νυχιών;

Το δέρμα γύρω από το νύχι αρχίζει ξαφνικά να κοκκινίζει, να φαγούρα και να ξεφλουδίζει. Η πλατίνα των νυχιών γίνεται θολό, ξεφλουδίζει. Μπορεί να εμφανιστούν γκριζοκίτρινες κηλίδες στο νύχι. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα ή, αντίθετα, να εμφανιστούν σταδιακά καθώς αναπτύσσεται η μυκητίαση.

Ποιος είναι ο κίνδυνος του μύκητα των νυχιών στα πόδια;

Πρώτον, η μόλυνση της πλάκας των νυχιών καθιστά το ανοσοποιητικό σας σύνολο ευάλωτο. Δεύτερον, τα καθυστερημένα αντιμυκητιακά μέτρα περιπλέκουν και παρατείνουν τη διαδικασία επούλωσης. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι. Τρίτον, ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί στα γειτονικά νύχια. Τέταρτον, με προχωρημένο μύκητα νυχιών, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε εντελώς την πλάκα των νυχιών.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει τον μύκητα των νυχιών;

Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο-μυκητολόγο εάν έχετε συμπτώματα μύκητα, ειδικά μετά από επίσκεψη σε δημόσια πισίνα ή μπάνιο. Αυτός ο γιατρός αντιμετωπίζει μυκητιάσεις του δέρματος των ποδιών και των νυχιών.