μύκητας των νυχιών των ποδιών

Μια μυκητιασική μόλυνση των πλακών των νυχιών ονομάζεται ονυχομυκητίαση. Αυτή η ασθένεια καταγράφεται στο 20% του πληθυσμού. Η πιθανότητα προσβολής από μύκητα των νυχιών αυξάνεται με την ηλικία (βρίσκεται πολύ πιο συχνά μετά την ηλικία των 65 ετών). Η ονυχομυκητίαση συνοδεύεται από καταστροφή της πλάκας του νυχιού, πόνο, έντονο κνησμό και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γιατί εμφανίζεται ο μύκητας των νυχιών, πώς εκδηλώνεται η ασθένεια και πώς αντιμετωπίζεται, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όχι μόνο άρρωστους, αλλά και υγιείς ανθρώπους για να αποφύγουμε τη μετάδοση στο μέλλον.

μύκητας των νυχιών των ποδιών

Οι λόγοι

Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως το μεγάλο νύχι του ποδιού, αν και η ονυχομυκητίαση των δακτύλων είναι επίσης συχνή.

Η μυκητιασική μόλυνση της πλάκας των νυχιών στα δάχτυλα των ποδιών συμβάλλει σε:

 • βαριά εφίδρωση?
 • κακή υγιεινή των ποδιών?
 • φορέστε στενά παπούτσια?
 • πλατυποδία;
 • Μυκητίαση των ποδιών (συμβάλλει στη μετάδοση μυκητιασικών λοιμώξεων στα νύχια).
 • Επίσκεψη σε πισίνες, σάουνες, κοινό ντους, όπου υπάρχει ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον ευνοϊκό για την εντατική αναπαραγωγή του μύκητα.
 • μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών
 • φορώντας παπούτσια κάποιου άλλου με σπόρια μυκήτων.
 • εκτέλεση πεντικιούρ με όργανα που δεν έχουν απολυμανθεί σωστά και που περιέχουν παθογόνα ονυχομυκητίασης στην επιφάνεια.

Επίσης, η παρουσία ορισμένων ασθενειών συμβάλλει στην εντατική ανάπτυξη της μυκητιακής χλωρίδας, προκαλώντας την εμφάνιση μύκητα στα πόδια και τα χέρια.

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

 • τραυματισμοί των νυχιών των ποδιών, των χεριών.
 • ανεπαρκής παροχή αίματος στην πλάκα των νυχιών.
 • ενδοκρινικές παθολογίες (σακχαρώδης διαβήτης).
 • διαταραχές του ανοσοποιητικού?
 • σοβαρές ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.
 • ασθένειες αίματος?
 • Λήψη ορμονών, αντιβιοτικών.

Συμπτώματα του μύκητα των νυχιών των ποδιών

Η μυκητίαση δεν επηρεάζει ποτέ τα νύχια ταυτόχρονα. Βασικά, ο μύκητας στο δέρμα των ποδιών και των δακτύλων αναπτύσσεται πρώτα. Συνοδεύεται από υπερβολική ξηρότητα του δέρματος των ποδιών, ξεφλούδισμα του, εμφάνιση ρωγμών στις μεσοδακτυλικές πτυχές και έντονο κνησμό. Κατά το χτένισμα των παθολογικών περιοχών, ο μύκητας εισέρχεται επίσης στο δέρμα, τα νύχια των χεριών.

Με την εξέλιξη της νόσου, μπορείτε να εντοπίσετε οπτικά ορισμένες αλλαγές στο νύχι του μεγάλου δακτύλου:

συμπτώματα του ποδιού του αθλητή
 • Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στενών γκρίζων λωρίδων στην περιοχή της ελεύθερης άκρης του νυχιού (ακραία βλάβη). Τέτοιες αλλαγές είναι σχεδόν ανεπαίσθητες, επομένως η διάγνωσή τους κατά την εξέταση είναι δύσκολη. Η παρουσία του μύκητα επιβεβαιώνεται στο εργαστήριο.
 • Η νορμοτροφική βλάβη στο νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού εκδηλώνεται με ορατές ρίγες, τομείς της βλάβης με τη μορφή ιχνών. Σε αυτό το στάδιο, το νύχι δεν έχει ακόμη πήξει, αλλά γίνεται εύθραυστο και παίρνει διαφορετικό χρώμα. Μερικές φορές από κάτω απελευθερώνεται σοβαρό περιεχόμενο. Από το χρώμα του νυχιού, μπορείτε να μαντέψετε ποιος μύκητας προκάλεσε την ασθένεια. Η εμφάνιση κίτρινων κηλίδων προκαλείται από δερματόφυτα. Παθολογικές αλλαγές στο νύχι στις άκρες, το ξεφλούδισμα του είναι χαρακτηριστικό της μόλυνσης από ζυμομύκητες. Εάν το νύχι γίνει μαύρο, αυτό υποδηλώνει προσβολή από μούχλα.
 • Στάδιο υπερτροφίας: η πλάκα του νυχιού του μεγάλου δακτύλου πυκνώνει, τελικά αρχίζει να θρυμματίζεται, ξεφλουδίζει. Το νύχι παραμορφώνεται, αλλάζει χρώμα, σταματά να μεγαλώνει. Ελλείψει θεραπείας, παρατηρείται πλήρης καταστροφή του, βλάβη στο δέρμα γύρω από το κρεβάτι του νυχιού, μόλυνση των δακτύλων όταν έρχονται σε επαφή με άρρωστα σημεία στα πόδια.

Κοινά συμπτώματα του μύκητα των νυχιών στα πόδια, στα χέρια:

 • αλλαγή στο χρώμα των νυχιών?
 • την ευθραυστότητά του, δεσμίδες?
 • πόνος κατά την εξέλιξη της μόλυνσης, καταστροφή των βαθιών στρωμάτων του νυχιού.
 • φαγούρα, φλεγμονή του δέρματος γύρω από την άρρωστη πλάκα νυχιών.
 • η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής.

Θεραπεία μυκήτων στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Στα αρχικά στάδια της ονυχομυκητίασης χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες. Αποτελεσματικά είναι:

 • Ποδολουτρά με μηλόξυδο. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα διαλύματος 9% (αραιώνεται σε ζεστό νερό). Απαγορεύεται η χρήση αποστάγματος ξιδιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα. Η διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 λεπτά. Το ξύδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον που αναστέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη του μύκητα, σταματά την καταστροφή της πλάκας του νυχιού.
 • μύκητας τσαγιού. Αρχικά, γίνεται ένα ποδόλουτρο για να ατμιστεί το πόδι (μπορείτε να πάρετε ζεστό νερό με σόδα), μετά από το οποίο ένα κομμάτι κομπούχα εφαρμόζεται στο πονεμένο νύχι και στερεώνεται με αυτοκόλλητο γύψο για τη νύχτα. Με τη βοήθεια της διαδικασίας, μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς την κατεστραμμένη πλάκα νυχιών στα πόδια και τα χέρια χωρίς χειρουργική επέμβαση.
 • Αντισηπτικά (ιώδιο, φουκορτσίν). Με μύκητα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, εφαρμόζονται δύο φορές την ημέρα, γεγονός που αναστέλλει την ανάπτυξη της παθογόνου χλωρίδας.

Με την ενεργό ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης στον αντίχειρα, τα κάτω άκρα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά παρασκευάσματα με τη μορφή βερνικιού, κρέμας, αλοιφής.

Συστηματικά φάρμακα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ονυχομυκητίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται με φάρμακα που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και δρουν στον μύκητα από μέσα.

Πιο συχνά χρησιμοποιούμενα:

 • Μέσα με βάση τη φλουκοναζόλη. Η θεραπεία μερικές φορές συνοδεύεται από πονοκεφάλους, παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς και των πεπτικών οργάνων. Αντενδείξεις στη λήψη είναι σοβαρές ασθένειες των νεφρών, του ήπατος και ατομική δυσανεξία. Κατά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να προσέχετε τη δοσολογία. Διαφορετικά, εμφανίζονται παραισθήσεις και σπασμοί.
 • Παρασκευάσματα με τη δραστική ουσία - ιτρακοναζόλη. Με την ονυχομυκητίαση, συνταγογραφούνται για εβδομαδιαία μαθήματα με διαλείμματα 14 ημερών. Η θεραπεία μπορεί να συνοδεύεται από υπνηλία, αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές των κοπράνων, κοιλιακό άλγος, ζάλη. Σε παραβίαση της λειτουργικής κατάστασης του ήπατος, δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα.
 • Τα μέσα που βασίζονται στην κετοκοναζόλη συνταγογραφούνται 1 δισκίο την ημέρα, η διάρκεια της θεραπείας προσαρμόζεται από τον γιατρό. Με την εμφάνιση ναυτίας, ίκτερου, κοιλιακού πόνου, η λήψη διακόπτεται (έχουν έντονη τοξική επίδραση στα ηπατικά κύτταρα).
 • Τα παρασκευάσματα με βάση την τερβιναφίνη συνταγογραφούνται για μύκητες των νυχιών, μυκητίαση της κεφαλής και καντιντίαση του δέρματος. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της μυκητιασικής λοίμωξης και τον εντοπισμό της. Η ονυχομυκητίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται για τουλάχιστον 6-12 εβδομάδες. Η θεραπεία μπορεί να περιπλέκεται από κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης, ναυτία και διάρροια καθώς και δερματικές αντιδράσεις. Αντενδείξεις για την εισαγωγή είναι ογκοδιεργασίες, παθολογίες αίματος, μεταβολικές διαταραχές, αγγειακές παθήσεις, εγκυμοσύνη, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Για την καταπολέμηση του μύκητα, η φαρμακολογική θεραπεία συνδυάζεται με λαϊκές μεθόδους. Εφαρμόστε κομπρέσες με τριμμένο χρένο, σκόρδο, έλαιο τεϊόδεντρου, φελαντίνη, έγχυμα πρόπολης και θρυμματισμένα φύλλα σορβιάς σε νύχια που πονάνε.

Κατά τη θεραπεία του μύκητα, πρέπει να τηρείται σχολαστική υγιεινή. Συνιστάται να πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι πίσσας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Όλα τα παπούτσια πρέπει να καθαρίζονται από μέσα και να αντιμετωπίζονται με αντισηπτικά. Οι κάλτσες πρέπει να αλλάζονται τακτικά, μετά το πλύσιμο, το στέγνωμα, το άτμισμα με σίδερο. Μέχρι την πλήρη ανάρρωση, απαγορεύεται να επισκέπτεστε πισίνες, σάουνες, γυμναστήρια, να περπατάτε ξυπόλητοι στο σπίτι, να χρησιμοποιείτε κοινές πετσέτες και παντόφλες για την πρόληψη της μετάδοσης άλλων ανθρώπων.