Πόδι αθλητή

Εάν ένα άτομο αναπτύξει μύκητα στα πόδια του, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως και κατάλληλα. Το γεγονός είναι ότι η μυκητιακή νόσος του δέρματος των ποδιών είναι μεταδοτική, και εάν δεν αρχίσετε αμέσως να καταπολεμάτε την ασθένεια, υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθούν όλα τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς. Η θεραπεία συνταγογραφείται από γιατρό, εξαρτάται από τον τύπο της παθολογίας, τον βαθμό βλάβης στο δέρμα, καθώς και από τη γενική κατάσταση του ατόμου.

Πόνος στα πόδια με μυκητιασική λοίμωξη

Αιτίες εμφάνισης μύκητα στα πόδια

Μπαίνοντας στο δέρμα των ποδιών, ο μύκητας δεν προκαλεί πάντα μυκητιάσεις και για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, πρέπει να υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Οι ακόλουθοι αρνητικοί λόγοι επηρεάζουν την ανάπτυξη μυκητιάσεων:

Το περπάτημα χωρίς παπούτσια ως αιτία μυκητιασικών λοιμώξεων
 • Αποδυνάμωση των ανοσολογικών δυνάμεων του σώματος.
 • τη χρήση βαρέων και τοξικών ναρκωτικών ·
 • Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής για τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.
 • την παρουσία ρωγμών, τραυμάτων και εκδορών στα δάχτυλα των ποδιών και των ποδιών μέσω των οποίων τα μυκητιακά σπόρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα.

Τύποι προσβολής από μύκητες είναι τα υγρά δάπεδα των πισινών, σάουνες και ντους σε γυμναστήρια.

Μια μυκητιασική λοίμωξη εισέρχεται στο σώμα μέσω του νοικοκυριού επαφής όταν ένας ενήλικας ή ένα παιδί έρχεται σε επαφή με έναν άρρωστο φορέα ή αντικείμενα στα οποία ζουν σπόρια μυκήτων. Το πόδι του αθλητή μπορεί συχνά να σηκωθεί σε δημόσιους χώρους - αποδυτήρια, ντους, πισίνες, στην παραλία. Η ασθένεια μπορεί επίσης να περάσει όταν φοράτε παπούτσια κάποιου άλλου πάνω στα οποία ζουν τα σπόρια του παθογόνου. Η μη συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες υγιεινής οδηγεί σε ανεπιθύμητες συνέπειες που προκαλούν μυκητιασικές ασθένειες των ποδιών και των νυχιών. Ο φορέας μπορεί να μην ανακαλύπτει πάντα εγκαίρως ότι έχει το πόδι του αθλητή, επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο υπό την αλληλεπίδραση δυσμενών περιστάσεων. Αλλά ένα τέτοιο άτομο εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό και αυτό είναι επικίνδυνο για όσους βρίσκονται κοντά σε αυτόν που διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Συμπτώματα και τύποι

Η μυκητίαση των ποδιών έχει τις ακόλουθες μορφές:

 • φολιδωτός;
 • δυσιδωτική;
 • Ενδιάμεσο κέντρο;
 • Ονυχομυκητίαση;
 • Υποψήφιος.

Πλακώδες επιθήλιο

Τα πρώτα συμπτώματα μύκητα αυτής της μορφής εντοπίζονται μόνο στο ένα πόδι, αλλά καθώς εξελίσσεται η παθολογία, παρατηρείται μια εκδήλωση στο άλλο πόδι. Η ασθένεια μοιάζει με ένα ελάττωμα του δέρματος, στο οποίο σχηματίζεται φλεγμονή, καλυμμένη με ξεφλούδισμα. Το πόδι του πλακώδους αθλητή δεν χαρακτηρίζεται πάντα από την εμφάνιση κνησμού και δυσφορίας, επομένως αυτή η ασθένεια γίνεται απαρατήρητη από πολλούς και δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς εργαστηριακή έρευνα.

Εάν το πόδι του αθλητή δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η μολυσματική βλάβη εξαπλώνεται στα κάτω πόδια, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο μύκητας μπορεί επίσης να εντοπιστεί στις γάμπες, αλλά αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες.

Dyshidrotic

Τα πρώτα σημάδια μύκητα στα πόδια αυτής της μορφής χαρακτηρίζονται από το σχηματισμό κυψελών στην αψίδα του ποδιού, οι οποίες σταδιακά αυξάνονται σε μέγεθος και φτάνουν σε διάμετρο έως 10 mm. Αφού ανοίξει το εξάνθημα, πονάει, εμφανίζεται διάβρωση στη θέση του. Οι κατεστραμμένες περιοχές πονάνε, υπάρχουν περιπτώσεις βακτηριακής φλεγμονής. Μετά την επούλωση του δέρματος στις πληγείσες περιοχές, η ασθένεια μετατρέπεται σε πλακώδες επιθηλιακό σχήμα. Με έναν αμφιδροτικό τύπο, το δέρμα στα δύο πόδια επηρεάζεται σπάνια, εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία εγκαίρως, θα αναπτυχθεί μια παραμελημένη μορφή, στην οποία τα στάδια της ύφεσης εναλλάσσονται με μια έξαρση.

Ενδιάμεσος trigue

Μυκητιασικά συμπτώματα στα πόδια

Η διατροπική ή διαγεννητική μορφή του ποδιού του αθλητή είναι η πιο κοινή μορφή της δερματικής νόσου.

Το δέρμα μεταξύ του 4ου και του 5ου δακτύλου επηρεάζεται συχνότερα. Η ασθένεια εκδηλώνεται με τη μορφή νεκρών, νιφάδων περιοχών που ξεφλουδίζουν από το κανονικό στρώμα της επιδερμίδας.

Εάν δεν παρέχετε έγκαιρη βοήθεια, τα φολιδωτά μπαλώματα θα βραχούν, ο ασθενής θα αισθανθεί πόνο και φαγούρα. Επιπλέον, σχηματίζονται πληγές και διαβρώσεις στις πληγείσες περιοχές, από τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγούμε. Εάν δεν κάνετε τίποτα και αγνοήσετε τα συμπτώματα, η ασθένεια μετατρέπεται σε χρόνια μορφή, η οποία είναι επιρρεπής σε συχνές υποτροπές.

Ονυχομυκητίαση

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι ο μύκητας εντοπίζεται στα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών. Ο μύκητας των νυχιών εκδηλώνεται αρχικά ως βλάβη στο ελεύθερο άκρο του νυχιού, στο οποίο σχηματίζονται κιτρινωπά σημεία και ρίγες. Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι μύκητα νυχιών και ποδιών:

 • Υπερτροφικός. Η πλάκα των νυχιών είναι πυκνωμένη, κιτρινισμένη, καταστρέφεται εύκολα. Κάτω από τις κατεστραμμένες βλάβες, το προσβεβλημένο δέρμα του δακτύλου είναι ορατό.
 • Ατροφικό. Το νύχι γίνεται λεπτότερο, καταρρέει γρήγορα και το υποκείμενο χόριο κερατινοποιείται.
 • Ονυχομυκητίαση μούχλας. Η πλάκα των νυχιών γίνεται λεπτότερη, το χρώμα της γίνεται μαύρο, καφέ, κιτρινωπό ή πράσινο. Η ασθένεια είναι μια επιπλοκή των προηγούμενων 2 τύπων παθολογίας.

υποψήφιος

Μύκητας toe

Ο μύκητας επηρεάζει το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Αυτός ο τύπος ασθένειας προκαλείται από έναν παθογόνο μύκητα που μοιάζει με ζύμη που ονομάζεται candida.

Οι εστίες της φλεγμονής εντοπίζονται συχνά στο δέρμα μεταξύ 3 και 4 ή 4 και 5 δακτύλων. Ο ιστός σε αυτές τις περιοχές γίνεται φλεγμονή, αναπτύσσεται οίδημα και συχνά εμφανίζεται βακτηριακή επιπλοκή.

Εάν ο μύκητας δεν αφαιρεθεί στο αρχικό στάδιο, σχηματίζονται φλύκταινες, ρωγμές και διαβρώσεις, από τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγούμε, ακόμη και με τη βοήθεια ισχυρών φαρμάκων.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Για αποτελεσματική θεραπεία του μύκητα στα πόδια, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε το παθογόνο και να κάνετε μια ακριβή διάγνωση. Για να γίνει αυτό, αξίζει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί συχνά να προσδιορίσει την παθολογία μετά την πρώτη οπτική εξέταση. Εάν η παθολογία του δέρματος φαίνεται ύποπτη ή δεν εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι απαραίτητο να κάνετε μια εξέταση αίματος και ούρων, καθώς και μια πρόσθετη διαγνωστική εξέταση που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον τύπο του παθογόνου και την ευαισθησία τους σε αντιμυκητιασικά φάρμακα . Για να γίνει αυτό, ένα κομμάτι του δέρματος αφαιρείται από την κατεστραμμένη εστία και εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Για να ελέγξετε για κακοήθη κύτταρα στον ιστό, λαμβάνονται βιοψίες από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Πώς αντιμετωπίζετε;

Εργαστηριακή διάγνωση ποδιών αθλητή

Υπάρχουν πολλές μυκητιακές ασθένειες, για να διακριθούν και να συνταγογραφηθεί η σωστή θεραπεία, διεξάγονται εργαστηριακές εξετάσεις.

Για να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή και να αποτρέψετε την υποτροπή, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να λάβετε διαγνωστικά μέτρα. Εάν η διάγνωση είναι σωστή, τότε μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία με συστηματικά και τοπικά φάρμακα. Είναι αποτελεσματικό να αντιμετωπίζετε σε μη εγκεκριμένο στάδιο, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορείτε να περάσετε με μέσα για εξωτερική χρήση με τη μορφή κρεμών, αλοιφών και σπρέι. Είναι επίσης δυνατό να αντιμετωπιστεί το πόδι του αθλητή με θεραπείες στο σπίτι. Εάν η ασθένεια έχει επηρεάσει τα βαθιά στρώματα του δέρματος και των πλακών των νυχιών, συνιστάται η χρήση ενός συστηματικού φαρμάκου για την καταπολέμηση του μύκητα.

Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες είναι αποτελεσματική μόνο σε συνδυασμό με τη χρήση ναρκωτικών, διαφορετικά η ασθένεια απειλεί με επικίνδυνες επιπλοκές.

Θεραπεία με φάρμακα

Ένα αποτελεσματικό και αποτελεσματικό φάρμακο πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό. Εάν αυτοθεραπεύετε και αγνοείτε τη συμβουλή ενός ειδικού, μπορείτε να δημιουργήσετε σοβαρές επιπλοκές που η πιο αποτελεσματική θεραπεία δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αμέσως.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Η θεραπεία του ποδιού του αθλητή με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι πρέπει να συμφωνηθεί με τον γιατρό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ισχυρά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών και των νυχιών. Οι λαϊκές θεραπείες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως βοηθητική θεραπεία, καθώς δεν θα είναι αποτελεσματικό να καταπολεμήσετε τη νόσο μόνοι σας στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά βότανα που έχουν αντιμικροβιακές, απολυμαντικές και θεραπευτικές ιδιότητες πληγών. Μια λαϊκή θεραπεία για μύκητες είναι προσιτή και φθηνή, αλλά ποια μέθοδος στο σπίτι είναι καλύτερη και τι είδους συνταγή είναι κατάλληλη σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Οι καλύτερες συνταγές παρατίθενται παρακάτω:

 • Αφέψημα με βότανα χαμομηλιού, πλατάνου και κορδονιού. Ανακατέψτε τα συστατικά και πάρτε 1 κουταλιά της σούπας το καθένα. μεγάλο. Βάζουμε τα πάντα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, βράζουμε και σιγοβράζουμε για έως και 10 λεπτά. Στραγγίστε μετά το ζωμό και πλύνετε τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος που έχουν προσβληθεί πριν πάτε για ύπνο. Η ουσία της διαδικασίας είναι να το κάνετε τακτικά, τότε αυτή η μέθοδος θα είναι αποτελεσματική και θα βοηθήσει στη θεραπεία του μύκητα νωρίτερα.
 • Έγχυμα κρεμμυδιών και βαλσαμόχορτου. Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε 4 κομμάτια. Το St. John's wort πρέπει να στεγνώσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και 50 γραμμάρια του Αγίου Ιωάννη του μούστου με 2, 5 λίτρα βραστό νερό. Τυλίξτε το δοχείο με πρώτες ύλες και αφήστε το να βυθιστεί για μια ημέρα. Εφαρμόστε μια συμπίεση από την έγχυση στα επώδυνα σημεία το βράδυ.

πρόληψη

Το καλύτερο προληπτικό μέτρο στην καταπολέμηση μυκήτων που μπορεί να αποτρέψει μια ασθένεια είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Αυτή η μέθοδος είναι φθηνή, αλλά η πιο αποτελεσματική και αποτελεσματική. Οι ιατρικές και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας πρέπει να συντονίζονται με γιατρό, κάθε αυτοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές, οι οποίες στη συνέχεια είναι πολύ πιο δύσκολες και πιο μακρές για θεραπεία.