Πώς να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή

Η θεραπεία του ποδιού του αθλητή πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικού

Η θεραπεία του μύκητα στα πόδια είναι ένα απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της ανάπτυξης επιπλοκών. Η επιλογή της θεραπευτικής τακτικής εξαρτάται από την πορεία της παθολογικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό φάρμακο που όχι μόνο θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά και θα εξαλείψει το ίδιο το παθογόνο. Οι κύριες μέθοδοι περιλαμβάνουν συστημική θεραπεία και θεραπεία υλικού, τη χρήση τοπικών φαρμάκων και χειρουργική επέμβαση.


Μέθοδοι θεραπείας

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία για τον μύκητα, είναι σημαντικό να μάθετε σε ποιο από τα τέσσερα στάδια βρίσκεται η ασθένεια και, ανάλογα με αυτό, επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία. Για θεραπεία, επιλέγεται ένα φάρμακο που θα βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων όσο και στην εξάλειψη της παθογόνου λοίμωξης.

Η θεραπεία του μύκητα στα πόδια πραγματοποιείται με τοπικές αντιμυκητιακές αλοιφές, κρέμες και βερνίκια. Συνταγογραφούνται από του στόματος αντιμυκητιακά φάρμακα και βιταμίνες, σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά. Σε προχωρημένες περιπτώσεις πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση των προσβεβλημένων νυχιών.

Η θεραπεία του ποδιού του αθλητή δεν απαιτεί νοσηλεία και γίνεται πάντα στο σπίτι. Κατά κανόνα, τέτοιες λοιμώξεις απαιτούν παλμική θεραπεία, δηλαδή λήψη μεγάλων δόσεων φαρμάκων σε σύντομο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί και να ενισχυθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας και να μειωθούν οι παρενέργειες.

Για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση με τον μύκητα μετά τη θεραπεία ως αποτέλεσμα σύνθετης θεραπείας, είναι απαραίτητη η θεραπεία με ειδικά απολυμαντικά διαλύματα.

Στο μέλλον, να φοράτε παπούτσια και ρούχα από φυσικά υλικά, να αποτρέπετε την εφίδρωση των ποδιών σας και να κάνετε τακτικά διαδικασίες υγιεινής.

Συνήθως απαιτούνται μεγάλα διαλείμματα μεταξύ τέτοιων μαθημάτων.

Όλες οι μέθοδοι θεραπείας μυκητιασικών λοιμώξεων μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες:

 • συστηματική θεραπεία,
 • φαρμακευτική θεραπεία,
 • συνδυαστική θεραπεία,
 • τοπικές θεραπείες
 • θεραπεία υλικού,
 • χειρουργική επέμβαση.

Με τη συστηματική θεραπεία, ο ασθενής λαμβάνει τα απαραίτητα φαρμακολογικά φάρμακα με τη μορφή δισκίων, καψουλών ή εναιωρημάτων, τα οποία όμως έχουν πολλές παρενέργειες.

Η θεραπεία του μύκητα με τοπικά φάρμακα έχει σημαντικά λιγότερες παρενέργειες από τη μέθοδο που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά χρησιμοποιείται μόνο εάν δεν επηρεάζεται περισσότερο από το ένα τρίτο των πλακών των νυχιών ή όχι περισσότερα από δύο δάχτυλα των ποδιών από τη μόλυνση.

Τα εξωτερικά προϊόντα περιλαμβάνουν βερνίκια, κρέμες, αλοιφές και διαλύματα. Επιλέγονται ανάλογα με την περιοχή του ποδιού που επηρεάζεται. Οι λιπαρές κρέμες χρησιμοποιούνται για περιοχές με ξηρό δέρμα, τα πέλματα των ποδιών συνήθως αντιμετωπίζονται με αλοιφή, εφαρμόζεται εναιώρημα μεταξύ των δακτύλων και ο μύκητας των νυχιών αντιμετωπίζεται με ειδικό βερνίκι.

Το ιατρικό βερνίκι δρα μόνο στην πλάκα του νυχιού και όσο πιο βαθιά διεισδύει, τόσο χαμηλότερη είναι η συγκέντρωση του φαρμάκου. Υπάρχουν πολλά τέτοια βερνίκια. Οι κρέμες και οι αλοιφές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος, βοηθώντας στην ενυδάτωση και την απαλότητά τους.

Στη σύνθετη θεραπεία, τόσο εξωτερικοί παράγοντες όσο και φαρμακολογικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Η θεραπεία υλικού χρησιμοποιείται όταν το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται θεραπεία με λέιζερ ή μηχανική μέθοδος - και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο.

Για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, χρησιμοποιείται συχνά μια ριζική μέθοδος - αφαίρεση του νυχιού, ως αποτέλεσμα της οποίας, εκτός από την πλάκα των νυχιών, αφαιρούνται οι περισσότεροι μύκητες. Αυτά τα μέτρα βελτιώνουν τη διείσδυση των αντιμυκητιασικών αλοιφών και έτσι αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Η πλάκα νυχιών μπορεί να αφαιρεθεί με δύο τρόπους:

 1. Χειρουργικός, σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
 2. Με βοήθειαονυχολυτικόσημαίνει – γύψος ή αλοιφή που καταστρέφει το άρρωστο νύχι.

Εκτός από τη στοχευμένη θεραπεία του μύκητα και τη συμπτωματική θεραπεία σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται επίσης πρόσθετα μέτρα, όπως:

 • ρεσεψιόνΒιταμίνεςκαι ανοσοδιεγερτικά για την ενίσχυση της ανοσίας.
 • ΑντιβακτηριδιακόΘεραπεία εάν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη.
 • Θεραπείασχετίζεται μεΑσθένειες.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, είναι απαραίτητο να συμμορφώνεστε με όλες τις ιατρικές συστάσεις: λαμβάνετε φάρμακα, τρώτε σωστά και πραγματοποιείτε καθημερινές διαδικασίες υγιεινής φροντίδας ποδιών.

Εάν η θεραπεία εκτελέστηκε σωστά και αποδειχτεί αποτελεσματική, ο ιστός που επηρεάζεται από τον μύκητα αντικαθίσταται πλήρως από υγιή ιστό. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ένα καλό αποτέλεσμα, οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση όλων των συμπτωμάτων. Για να αποφύγετε την εκ νέου μόλυνση με τον μύκητα, πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να κάνετε επαρκή πρόληψη.