Πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών

Μύκητας ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών

Ο μύκητας είναι η γενική ονομασία για μια ομάδα μικροοργανισμών που επηρεάζουν το δέρμα και τα νύχια και προκαλούν μια ασθένεια όπως η μυκητίαση. Αυτό προκαλεί σε ένα άτομο όχι μόνο σωματική αλλά και ηθική δυσφορία - λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς και της αναισθητικής εμφάνισης των ποδιών, οι ασθενείς με μύκητα ντρέπονται να φορούν ανοιχτά παπούτσια και να βγάλουν τα παπούτσια τους παρουσία άλλων.

Είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε από μύκητα - οι μικροοργανισμοί που προκαλούν μυκητιάσεις ζουν παντού. Όλοι οι δημόσιοι χώροι (σάουνα, λουτρό, πισίνα) και τα ινστιτούτα αισθητικής είναι μέρη υψηλού κινδύνου. Ακόμη και στο σπίτι, δεν πρέπει να παραμελείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής - κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τις δικές του πετσέτες, παντόφλες και πετσέτες. Μια μόλυνση στην οικογένεια είναι ίσως η πιο κοινή αιτία μυκήτων. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να φοράτε τα παπούτσια κάποιου άλλου - το να δοκιμάζετε τα παπούτσια ή τις μπότες κάποιου άλλου μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Ο μύκητας δεν υποχωρεί από μόνος του. Στα πρώτα συμπτώματα αυτής της νόσου, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ποδίατρο για να διαγνώσετε τον συγκεκριμένο τύπο παθογόνου και να συνταγογραφήσετε ένα θεραπευτικό σχήμα.

Συμπτώματα και είδη μυκήτων στα δάχτυλα των ποδιών

Το δέρμα των ποδιών και των νυχιών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους τύπους μύκητα:

  • προζυμοειδής;
  • μουχλιασμένος;
  • Δερματόφυτα.

Ανάλογα με τον τύπο του μύκητα, το σύμπλεγμα συμπτωμάτων διαφέρει επίσης. Ωστόσο, υπάρχουν κοινά σημάδια μυκητιασικής λοίμωξης:

  • φαγούρα του δέρματος?
  • δυσάρεστη μυρωδιά?
  • Αλλαγή στο σχήμα, το χρώμα των νυχιών, την πάχυνσή τους.
  • Ξεφλούδισμα του δέρματος των ποδιών, εμφάνιση ρωγμών και πληγών.

Στα αρχικά στάδια της νόσου οι αλλαγές είναι αόρατες, αλλά όσο εξελίσσεται η νόσος γίνονται πιο αισθητές. Εάν εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράψαμε, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ο συγκεκριμένος τύπος παθογόνου και ο επιπολασμός του. Ο ποδίατρος πραγματοποιεί εξέταση του ασθενούς και όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό εξετάσεις.

Θεραπεία στο σπίτι

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι είναι αναποτελεσματική. Για να σκοτωθεί ο μολυσματικός παράγοντας, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων και να εντοπιστούν πιθανές αντενδείξεις για ορισμένα φάρμακα στον ασθενή.

Η αυτοχορήγηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων όχι μόνο δεν φέρνει κανένα όφελος, αλλά οδηγεί και σε επιδείνωση της κατάστασης - ο μύκητας συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ενόχληση.

Και όταν η ασθένεια ξεσπάσει, μπορεί να καταστρέψει εντελώς τα νύχια - σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε πολύ για την ανάπτυξη μιας νέας πλάκας νυχιών. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που πρέπει επίσης να παρακολουθείται από ειδικό. Διαφορετικά, το νέο νύχι μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή

Κάθε φάρμακο για τον μύκητα των ποδιών περιέχει ορισμένα ενεργά συστατικά. Εναπόκειται στον ειδικό να αποφασίσει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για τον ασθενή σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Επομένως, δεν πρέπει να αγοράζετε μόνοι σας αλοιφές ή κρέμες στο φαρμακείο, καθοδηγούμενοι από τις συμβουλές φίλων, τη διαφήμιση στο Διαδίκτυο ή τις συστάσεις ενός φαρμακοποιού.

Λουτρά αλατιού και σόδας

Τα λουτρά με αλάτι και σόδα είναι μια αρκετά δημοφιλής μέθοδος για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών στο σπίτι. Το αλάτι και η σόδα πιστεύεται ότι σκοτώνουν τους μύκητες και έχουν απολυμαντική και ξηραντική δράση. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ποδίατρος μπορεί πραγματικά να επιτρέψει στον ασθενή να κάνει τέτοια λουτρά. Ωστόσο, μόνο ως βοηθητική μέθοδος και με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής δεν έχει αλλεργίες.

Λουτρά με βότανα

Υπάρχουν δεκάδες συνταγές για λουτρά με βότανα για μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών: με αχυρίδα, φελαντίνα, καλέντουλα, φλοιό βελανιδιάς κ. λπ. Και πολλές από αυτές τις συνταγές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν - ως μέρος σύνθετης θεραπείας και υπό την επίβλεψη ειδικού. Τα λουτρά με βότανα από μόνα τους δεν είναι αποτελεσματικά κατά των μυκήτων.

Λοσιόν με ξύδι

Το ξύδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον που ο μύκητας δεν μπορεί να ανεχθεί - υπό τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί και τελικά να πεθάνει. Μεταξύ εκείνων που στρέφονται στα μέσα ενημέρωσης αναζητώντας μια θεραπεία για τους μύκητες, οι λοσιόν με ξύδι κερδίζουν δημοτικότητα - μια από τις πιο προσιτές μεθόδους θεραπείας.

Ωστόσο, αξίζει να θυμάστε ότι η χρήση ξιδιού για λοσιόν είναι επικίνδυνη - μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Το έγκαυμα από ξύδι είναι ένας από τους πιο σοβαρούς οικιακούς τραυματισμούς. Αυτό είναι ένα χημικό έγκαυμα που μπορεί να είναι πολύ βαθύ, ανάλογα με το πόσο οξύ παίρνει στο δέρμα και πόσο καιρό το ξύδι μένει σε επαφή με το δέρμα.

Η πιο σωστή θεραπεία για μύκητες στα δάχτυλα των ποδιών

Μπορείτε να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένη θεραπεία του μύκητα των δακτύλων σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ποδολογίας και οστεοπαθητικής. Στο κέντρο πραγματοποιούνται συνεδρίες από έμπειρους ποδολόγους που θα προσδιορίσουν με ακρίβεια την αιτία της νόσου.

Θα πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και θα αναπτύξουν ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας για εσάς, από τη στιγμή της θεραπείας έως την πλήρη ανάρρωση. Εάν είναι απαραίτητο, θα γίνει παραπομπή σε κατάλληλο ειδικό.

Οι ποδίατροι του κέντρου όχι μόνο θα εξαλείψουν τη νόσο, αλλά θα δώσουν και συστάσεις για μελλοντική πρόληψη της νόσου και φροντίδα για το δέρμα των ποδιών και των νυχιών στο σπίτι.